Category Archives for Money Mgmt

Interbank Funds Transfer – Berapa hari clear?

Dulu saya ada buat posting tentang fund availability untuk interbank fund transfer atau bila orang akan dapat duit bila kita buat interbank funds transfer (pemindahan wang berlainan bank) Terbaru rata-rata bank mengikut jadual seperti di bawah. 1. Jika fund transfer … Continue reading

22. April 2015 by admin
Categories: General, Money Mgmt
Tags: , , , , , , ,
6 comments

Saham Akhirat

Peluang untuk menambah saham akhirat. Sumbangan pembinaan surau Ar-Raudhah di Taman Seri Bangi, Seksyen 8 BBB. No. Akaun Maybank: 562834623089 (Surau Ar-Raudhah Taman Seri Bangi) Maklumat lanjut di sini http://www.seribangi.com/arraudhah/

27. July 2013 by admin
Categories: General, Money Mgmt
Leave a comment

MEPS Interbank Transfer – berapa hari clear?

Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada lagi yang belum tahu tentang Interbank transfer ni. Bila anda buat interbank transfer (transfer duit dari satu bank ke bank yang lain) melalui MEPS, berapa lama masa diambil untuk duit tersebut dapat … Continue reading

23. November 2012 by admin
Categories: Business, Money Mgmt
Tags: , , ,
Leave a comment

Forum berkenaan hartanah

Baru-baru ni saya beli dan baca buku hartanah oleh Faizul Ridzwan bertajuk WTF? 23 Property by 30. Mengisahkan seorang pelabur hartanah yang membeli puluhan hartanah dalam masa hanya beberapa tahun. Beliau berkongsi maklumat, tips dan pengalaman tentang pelaburan hartanah. Antara … Continue reading

22. July 2012 by admin
Categories: Business, Money Mgmt
Leave a comment

Pengiraan jumlah pembayaran balik, ansuran, keuntungan bank bagi pinjaman

Adakah anda pernah buat pinjaman di bank? Jika tidak, tahniah! Hehe.. Di sini saya ingin kongsikan sikit tentang bagaimana untuk mengira jumlah bayaran balik, bayaran bulanan, keuntungan bank untuk pinjaman yang anda buat. Formulanya ialah seperti berikut

10. November 2011 by admin
Categories: Money Mgmt
Tags: , , , , , , , , , , ,
11 comments

Duit percuma menggunakan kad kredit

Tahukah anda yang anda boleh menggunakan duit percuma dengan kad kredit selama sehingga 50 hari tanpa dikenakan sebarang caj? Cara ini adalah sah dan tidak menyalahi undang-undang. Dengan cara ini anda boleh meminjam wang dari kad kredit untuk digunakan dan … Continue reading

26. August 2011 by admin
Categories: Business, Money Mgmt
Tags: , ,
2 comments

Pelepasan cukai individu

Dalam musim-musim nak failkan cukai, berikut ialah perkara yang mendapat pelepasan cukai. Bolehlah mula apply untuk pelepasan cukai tahun 2011 pula nanti. Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan (RM1000) Tabungan bersih dalam skim SSPN (RM3000) Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti … Continue reading

01. April 2011 by admin
Categories: Money Mgmt, Personal
Tags: , , ,
Leave a comment

Kearah hidup bebas hutang

Pada bulan lepas saya start congak2 balik hutang yang ada. Lepas dah buat kira-kira, saya berazam nak settlekan semua hutang (kecuali hutang rumah) selewat-lewatnya akhir tahun depan. Kalau dapat selesaikan semua hutang, oh alangkah bahagianya hidup. Pendapatan tak lagi ‘dikongsi’ … Continue reading

02. September 2010 by admin
Categories: Money Mgmt
Tags: , , , , , , , ,
3 comments

Jom cuci kereta sendiri..

Dulu saya memang cukup malas nak cuci kereta sendiri. Biasanya akan hantar ke kedai dan sambil tunggu tu boleh lah minum di kedai berhampiran. Tetapi kebelakangan ini beberapa faktor menyebabkan saya beralih kepada membasuh kereta sendiri. Antaranya ialah kereta berwarna … Continue reading

17. June 2010 by admin
Categories: Money Mgmt, Personal
4 comments

Macam mana nak kira zakat pendapatan?

Dah nak hujung tahun. Tahun depan azam nak update blog sebulan sekali. Ok tak? Hehe.. Ok sempena nak hujung tahun ni nak tutup akaun. Banyaklah perkara yang ditutup. Kira-kira perniagaan, dapat bonus, muhasabah diri, kira untung internet bisnes dsb. Tetapi … Continue reading

29. December 2009 by admin
Categories: Money Mgmt
Tags: , , , , , ,
2 comments

← Older posts