Website paling popular di Malaysia

Pernahkah anda tertanya-tanya website apakah yang paling popular di Malaysia? Mungkin susah nak cari jawapan yang betul-betul pasti, tetapi Alexa ada jawapannya. Paling tidak memberi sedikit gambaran tentang ranking website di Malaysia.

Tahukah anda kebanyakan website yang terdapat dalam senarai 100 teratas ialah website popular yang BUKAN dari Malaysia seperti google, facebook, microsoft, wordpress dan sebagainya.

Jadi website apakah yang memang berasal dari Malaysia? Lihat ranking yang saya senaraikan berikut (nombor rank disebelah kiri)

12. thestar.com.my
14. malaysiakini.com
15. maybank2u.com.my
20. utusan.com.my
22. mudah.com.my (wow, cepatnya naik)
23. cari.com.my
26. jobstreet.com
27. lowyat.net
30. bharian.com.my
32. airasia.com
34. hmetro.com.my
44. lelong.com.my
47. m2day.org
53. harakahdaily.net
73. cimbclicks.com.my
75. kosmo.com.my
77. pbebank.com
78. malaysiaairlines.com
82. tm.net.my
85. nst.com.my
89. maxis.com.my
93. tranungkite.net
94. themalaysianinsider.com

Itulah dia list website Malaysia yang memang made in Malaysia. Kalau ikut kategori, ia hanya melibatkan beberapa industri iaitu

1. bank (so dah tau bank apa yang popular online?)
2. telekomunikasi
3. syarikat penerbangan
4. akhbar
5. portal komuniti/blog (kebanyakan politik)
6. laman web iklan (classifieds)

Senarai ini didapati dari website alexa dan betul pada masa ia diambil.

Masukkan email anda untuk pengumuman posting baru. Tiada posting baru, tiada email akan dihantar 🙂

Delivered by FeedBurner

Categories: General
5 comments

Comments (5)

  1. agak2 brapa hit sehari dapat? brapa la thestar or utusan dapat Adsense sehari?

  2. Biasanya boleh cecah jutaan “hits” sehari. Unique visitors mungkin puluh atau ratus ribu sehari.. adsense. hmm.. kena tanya diorang la. hehe

  3. agaknya nanti web ku yang nombor satu kali, ha ha ha

  4. agak2nya ribu riban la the star dpt kan

  5. aku rasa thestar senyap2 jer,tak nak bagitahu pendapatan adsense dia 🙂

    antara suratkhabar online yang mula2 dapat duit melalui iklan

    utusan dah lama online (mungkin 1995 dulu)
    tapi tak pandai mengunakan iklan sebagai sumber pendapatan

Leave a Reply

Required fields are marked *