Time to check ‘Google Checkout’ out

Dah kena blok akaun paypal, mulalah mencari alternative untuk payment via credit card selain paypal. Salah satu alternative ialah Google Checkout. Payment processing and management oleh Google.

Untuk pembeli, ciri-cirinya lebih kurang seperti paypal

1. Daftar akaun Google (kalau dah ada Gmail tak perlu daftar lagi)
2. Masuk dan simpan maklumat kad kredit di Google Checkout

Untuk penjual, ada beberapa ciri tambahan jika dibandingkan dengan Google
1. Ada logo Google Checkout jika iklan dibuat menggunakan Adwords (logo cam troli)
2. Percuma $10 transaction untuk setiap $1 iklan Adwords yang dibelanjakan
3. Jika tak iklan dengan Adwords, caj 2% + $0.20 dikenakan per transaksi (paypal caj 1.9 – 2.9% + $0.30 per trans – maklumat lanjut caj paypal)

Maklumat lanjut Google Checkout untuk penjual

Masukkan email anda untuk pengumuman posting baru. Tiada posting baru, tiada email akan dihantar 🙂

Delivered by FeedBurner

Categories: Business, Google
4 comments

Comments (4)

  1. aik pakcik google pun dah Checkout sendiri. bagus ni… pertama kali dengar

  2. belum banyak merchant yang terima google checkout. maklumlah baru lagi.

  3. klw kite sign up
    berapa lama nak tungu google checkout nak verify card?mcm paypal nak kena tunggu 3-4 hari baru boleh guna.

  4. Tak sempat nak explore. Masih tak ramai yang guna.

Leave a Reply

Required fields are marked *