Review Panduan Membeli Rumah – Tips Hartanah

Semalam telefon bimbit saya berbunyi. Oh panggilan dari rakan saya yang juga rakan perniagaan internet saya. Kami menjalankan servis design untuk pasaran global. Masih diperingkat permulaan.

Dia bertanya “Wan, e-book tipshartanah ok tak?”. Jawab saya “Hmm. Memang detail, complete jugaklah”. “Aku nak beli rumah ni. Dah dapat kat area Kinrara, tapi nak baca-baca dululah sebab tak pernah beli rumah lagi. Tu la nak tanya pasal ebook tu. Kalau ok aku nak beli”.

Satu yang saya respek rakan saya ni dia akan membeli yang ‘ori’ kerana baginya untuk mendapatkan ilmu dari ebook atau buku, dia akan keluarkan duit bagi terus menyokong. Sama juga dengan album kaset dan CD.

“Kalau kita tak beli yang ‘ori’ camne diorang nak terus ‘hidup’?” katanya. Memang betul pun. Sekarang pun saya dah beransur-ansur menukarkan perisian komputer saya dengan yang ‘ori’ termasuk Windows dan perisian penting dalam perniagaan internet.

Berbalik kepada e-book tips hartanah. Sebenarnya, e-book tersebut dah lama berada dalam notebook saya dan saya dah pernah baca beberapa kali tetapi masih belum sempat menulis review tentang e-book tersebut.

Pagi ini perkara pertama yang saya buat ialah membaca kembali e-book tersebut khas untuk menulis sedikit review bagi mereka yang sedang pertimbangkan untuk membelinya.

Bukan sedikit tapi banyak juga ni sebab e-book ini memang lengkap dengan jumlah mukasurat hampir 100! Jarang saya jumpa e-book ‘setebal’ ini.

E-book ini menceritakan dari awal hingga akhir proses pembelian rumah iaitu dari pencarian rumah, berurusan dengan ejen, melihat rumah, penilaian harga rumah, dokumen, pembayaran, pinjaman, pengeluaran kwsp sehingga pembatalan (dalam kes tertentu).

Apa yang menyebabkan saya kata e-book ini lengkap ialah kerana ia banyak menceritakan bukan saja tips yang ‘common sense’ tetapi lebih dari itu.

Ia melibatkan kira-kira pinjaman, yuran peguam, senarai semak pembelian rumah, mendapatkan pinjaman yang sesuai, huraian lengkap proses pengeluaran wang KWSP, dokumen-dokumen yang berkaitan pembelian dan pinjaman, cara menyemak status CCRIS dan CTOS (untuk kedudukan kredit), isu pembelian rumah seperti menduduki rumah lebih awal, masalah pinjaman dan pembatalan pembelian.

E-book ini ditutup dengan gambarajah keseruhan proses pembelian rumah dari awal hingga akhir beserta borang senarai semak untuk membeli rumah. Supaya anda tak terlepas pandang dengan perkara-perkara yang anda fikirkan remeh tetapi sebenarnya penting.

Banyak perkara yang diceritakan begitu mendalam kerana penulis telah berpengalaman menempuh proses pembelian rumah dan telah menyenaraikan kesilapan yang harus anda elak.

E-book ini juga datang sekali dengan bonus 10% diskaun yuran guaman dan laman web/forum ahli untuk penjelasan, soal-jawab lebih lanjut dan dokumen/borang lain yang berkaitan.

Bila membaca e-book ini, teringat kembali proses sukar yang saya lalui semasa membeli rumah pertama. Seperti penulis nyatakan, ia bukanlah sukar tetapi menjadi rumit kerana anda hanya melakukannya mungkin sekali atau dua saja seumur hidup (bagi yang bukan melabur dalam hartanah).

Jika sebelum ini saya dah membaca e-book ini, mungkin ia dapat menyelamatkan saya dari masalah yang saya tempuhi termasuk silap memilih lokasi dan kedudukan rumah, tidak memilih pakej pinjaman yang betul dan tidak mengetahui hak dan proses pembelian rumah. Ini semua menyebabkan kerugian yang bukan sedikit tetapi mencecah ribuan ringgit jika dikira semula.

Jadi bagi saya RM40 harga buku ini adalah sangat berbaloi jika dibandingkan ribuan RM anda dapat jimat. RM40 dari RM200,000 harga rumah cuma 0.02% (tak sampai 0.2% atau 2%) dari harga rumah. Mungkin ebook tips hartanah ni boleh dipertimbangkan termasuk dalam pelaburan hartanah anda.

Untuk maklumat lanjut dan pembelian sila ke tipshartanah.com

Masukkan email anda untuk pengumuman posting baru. Tiada posting baru, tiada email akan dihantar 🙂

Delivered by FeedBurner

Categories: Business, General
5 comments

Comments (5)

  1. Terima kasih atas review ini, saya sedang menimbang untuk mendapatkan ebook itu..

  2. cmnr nk dptkn e-book tu? saya da isi borang kt website tu utk bli ebook ti? lps tu cmnr nk dpt? kna download ke? diorg akn attach pd email.. confuse. 1st time.. hehehe

  3. website tu dalam proses penyelenggaraan. baru ingat nak beli.

  4. sy 1st time nk beli umah. xtau prosedur yg btl n x merugikan dlm pembelian umah. sb 2 nk beli ebook ni. tp xtau cmana nk dptkan ebook 2..

Leave a Reply

Required fields are marked *