Makan gaji vs Berniaga

Tengah duduk2 terfikir pula, kalau duduk saja camne duit nak masuk (ada jugak la masuk. hehe) tapi kalau kerja lebih lagi banyak masuk.

Bila makan gaji, kalau duduk saja dan buat kerja sikit2 pun hujung bulan tetap dapat gaji (ini gaji buta namanya). Ia lebih kepada time oriented. Kira berapa jam kita kerja. Tak cukup jam, tolak cuti atau tolak gaji.

Tapi ada juga kerja yang pentingkan deliverable mengikut scope yang ditentukan. Kalau dah banyak kali tak deliver, faham2 je la.

Kalau berniaga atau buat sales lebih kepada result oriented. Kalau tak dapat jualan maknanya tak dapat pendapatan atau komisen.

Dalam perniagaan kenalah bekerja secara bijak bukan kerja keras semata-mata. Jika cukup leverage, kerja yang sukar pun boleh jadi mudah. Kerja yang sikit pun boleh hasilkan pendapatan yang lumayan.

Sebab tu ada orang iklankan – tak perlu menjual tak perlu menaja, duduk saja dapat duit. hehehe

Seperti yang diceritakan dalam buku Rich Dad Poor Dad oleh Robert Kiyosaki, kita perlu bijak menggunakan OPM dan OPT iaitu other people’s money and other people’s time (bayar gaji untuk dapat masa lebih 24 jam sehari)

Dalam perniagaan internet ada lagi satu OPT iaitu other people’s traffic 🙂 Kalau kita tak dapat top rank di search engine, iklankan produk kita di website yang mendapat top rank di search engine. Itu cara mudah untuk menggunakan OPT untuk mendapatkan lebih ramai prospek.

Tu je tips yang saya nak kongsikan, tapi cuba anda buat kalau nak tau keberkesanannya..

Masukkan email anda untuk pengumuman posting baru. Tiada posting baru, tiada email akan dihantar 🙂

Delivered by FeedBurner

Categories: Business, Internet Marketing
Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *