Dah upgrade WordPress 2.7?

Malam ni saja tengok-tengok cpanel hosting kot-kot ada upgrade untuk wordpress 2.7 dalam Fantastico. Sekali memang ada betul.

Sebelum ni adalah tengok sikit preview tentang wordpress 2.7 ni tapi tak ada sangat features yang betul-betul ada ‘wow’ factor.

Antara kelainan yang ketara

  1. Navigation bar sebelah kiri ala-ala maybank2u lama dulu. Boleh expand and collapse
  2. Kebanyakan box untuk functions (di dashboard dan posting page) boleh drag and drop. So boleh letakkan box penting dekat atas
  3. Beberapa plug-in dah diserap sebagai fungsi asas contohnya seperti sticky post
  4. Banyak editing function dah gunakan AJAX. Tak perlu nak refresh page. Terus boleh buat editing atas page yang sama.

Mungkin belum habis explore lagi. Features lain yang ada adalah seperti berikut.

Add media without creating post
Bulk editing of posts
Upgrades and installs over secure FTP
HTTPOnly Cookies
Plugin browser/installer
Comment reply from admin
Drag and drop on dashboard and post screen
Sticky posts
Navigation expand/collapse in two directions
Inline PHPdoc documentation
Quick Edit inline editing
New design/layout
Shortcuts menu
XMLRPC Comments API
Comment threading and paging
Revised Dashboard
API additions
QuickPress
Automatic upgrade
Screen Options to hide/show modules/columns on screens

Jadi, kepada yang dah update, apa feature baru yang anda paling suka?

Masukkan email anda untuk pengumuman posting baru. Tiada posting baru, tiada email akan dihantar 🙂

Delivered by FeedBurner

Related Post

Categories: Technology
Tags: , ,
2 comments

Comments (2)

  1. ramai yang xtak nak upgrade…termasuk aku…belom tiba kot msanya lagi. tapi yg penting version kali nie lebih friendly

  2. sayapun dah upgrade..features paling suke..erm sume sukelah..memudahkan keje dan nampak lebih web 2.0

Leave a Reply

Required fields are marked *